MOUNTAIN TIME
Films des de l’interior d’Amèrica del Nord
Crater-Lab organitza un programa de peces realitzades en format fílmic, dels realitzadors Taylor Dunne i Eric Stewar, que estaran presents per comentar la sessió.
Eric i Taylor, dos artistes / cineastes que resideixen a Colorado (EU) que comparteixen una afinitat per filmar en 16 mm, utilitzen processos fotoquímics com a mitjans per explorar la interconnectivitat del temps, la història i el paisatge. Actualment col·laboren en la realització d’un film que indaga en la història de l’extracció d’urani i les proves d’armes nuclears al sud-oest americà.
Programa:
WAKE, 2014
8 minuts, blanc i negre 16 mm, sense so.
“Wake” és un rèquiem en cel·luloide. És una celebració a la vida del meu pare, una meditació sobre el seu cos i una memòria visual com dol. Quan el meu pare va morir, mai va haver l’oportunitat de veure el seu cos després que la vida es desprengués d’ell. Aquest film va ser realitzat dipositant les seves cendres directament sobre pel·lícula de 35 mm en una cambra fosca i avançant la pel·lícula un quadre alhora. El que veiem en aquest procés de fotogrames no és l’objecte en el sentit fotogràfic, sinó la representació de l’espai al voltant d’un objecte. El fotograma és una ombra que registra la distància entre les coses.
FE, 2012
3 minuts, blanc i negre 16 mm, sense so.
El flux minvant de buidats d’acer sobre un pla magnètic.
MAYDAY, 2012
3 minuts, Color 16mm, transfer a vídeo, so.
May Day 2012. Sant Francesc. Caminant per Market st. amb la meta d’alliberar un edifici vacant propietat del vaticà.
HARBOUR (Prelude), 2015
16mm color, so
OBAR, 2008
13 minuts, Super 8 Color. So. (transfer a DVD). Format d’exhibició: arxiu QT
Un poble fantasma a Nou Mèxic; històries de fantasmes sobre radioestèsia i polissons de tren. Revelant-nos en elles, les possibilitats i les falles d’aquests pobles, mentre imatges d’animació del cel i el paisatge ens transmeten un estrany retrat d’aquesta salvatge frontera.
PANORAMA POINT, 2013
4 minuts, Color, sense so.
“Els pintors paisatgistes americans del segle dinou van enfrontar els reptes de l’enquadrament i l’expectativa en l’observador, utilitzant una varietat de mitjans-escala, un ús de serialitat i maneres teatrals de presentació”. Quedant exemplificant en les diverses atraccions panoràmiques de l’època. “Veiem en aquests paisatges el mestratge de l’enquadrament enfrontant-se a una energia que s’esforça per trencar-lo en trossos i trobar així una nova relació amb l’espectador” Tom Gunning, del seu assaig. Landscape and the Fantasy of Moving Pictures: Early Cinema ‘s Phantom Rides
CORN MOTHER, 2012
6minutos, color, sense so (Super 8 inflat a 16mm)
Un sol cartutx de super 8 captura la darrera visita de la meva mare al seu jardí. El seu cos es dissol lentament cap a la il·luminació, mentre la seva imatge és inmortlizada per sempre en llum i plata. Poema Wabanaki sobre el mite de la creació de la primera dona, la mare del tabac i el blat de moro.
KATAHDIN, 2014
34 minuts, Color, So (16mm transfer a HD) .Formato d’exhibició: arxiu QT
La gent que durant segles va habitar el que ara és l’estat de Maine eren els Wabanaki, una paraula d’origen Algonkin de l’est, que significa “la gent de l’alba”. Cridats així per viure a l’extrem est de Katahdin on el sol toca primer el continent. Aquest lloc va ser la llar de Molly Ant Motejat, una dona de la tribu Penobscot. Molly va ser una porta entre dos mons, va ser la primera dels Wabanaki a redactar la història de la creació del seu poble en el seu llibre, Katah-din: Wigwam Tals of the Abanaki Tribe simultàniament exhibia l’estereotip del nadiu americà a clubs nocturns de Nova York, Paris i més notablement com Neewa en el film mut d’HP Carver The Silent Enemy de 1930.
La història i memòries retingudes en el paisatge Katahdin es revela a través de l’arxiu, cinema amateur, enregistraments de so i observacions de Molly. La figura de Molly és usada com una lent que examina el procés de pèrdua, tornant a la història americana alguna cosa que va perdre però li oculten a plena vista.
Taylor Dunn (1984; Franklin, NY) és una artista, cineasta, arxivista, educadora i activista dels mitjans. Va passar els seus anys formatius treballant per a institucions històriques del cinema independent i d’avantguarda a Nova York, incloent-hi el Filmmakers Cooperative and Anthology Film Archives. Durant diversos anys va impartir classes de cinema en petit format com a membre de la facultat de la New York State Summer School for Media Arts. Va estudiar mitjans i estudis culturals a la New School for Liberal Arts a NY i recentment s’ha graduat del programa MFA a la Universitat de Colorado a Boulder. Ha exhibit el seu treball internacionalment en esdeveniments que inclouen; el New York Film Festival-visites from the Avant-garde, el festival de cinema de Tribeca, Crossroads Film Festival (Cinemateca de Sant Francesc), el Chicago Underground Film Festival i el Deluge Center for Contemporary Art (Victòria, Canadà).
Eric Stewart (1985; Chicago, Illinois) és un educador i artista interdisciplinari i multimèdia. Treballant predominantment en 16 mm, la seva pràctica artística recorre als processos fotoquímics i de cambra fosca per investigar el paisatge i la identitat cultural de l’oest americà. Abans de mudar-se a Colorado el 2013, Eric va viure en l’àrea de la badia de San Francisco on cada dues setmanes impartia un taller de cinema analògic titulat “Elements en la creació d’imatges”. Les seves pel·lícules de 16 mm i instal·lacions han estat exhibides en: The Yerba Bona Center for Fine Arts (SF), la Universitat de Yale, Crossroads Film Festival (SF), Festival de Cinema Experimental de Portland i el Festival de Cinema Experimental de Florida. El seu projecte més recent examina la filosofia entre ciència i ecologia, com al seu torn fa una crítica cap a la indústria moderna plantejant l’exploració de les ciències naturals del segle XIX com a finestra a les problemàtiques actuals de globalització, canvi climàtic i la perspectiva social cap a la naturalesa. És graduat de Belles Arts de l’Institut de l’Escola de l’Art de Chicago i actualment cursa un mestratge en Belles Arts a la Universitat de Colorado, on també imparteix una classe introductòria al cinema en súper 8.
Un programa de Crater-Lab comissariat per propis els autors Eric Steward i Tayler Dunne.
Data: diumenge, 21 juny (s’ha canviat la projecció prevista per al divendres 19, al Diumenge 21/06)
Horari: 20: 00 h
Lloc: Carrer Sant Guillem 17
Preu: 3 € amb beguda induïda
Comments are closed