CARTER-LAB presenta un cicle de Cinema expandit a l’Antic Teatre.

 

2 Sessions dobles d’experimentació formal i d’improvisació visual i sonora en diferents formats de projecció: cinema en 16 mm, diapositives i vídeo.

Un programa de quatre artistes que investiguen en 4 performances la relació de la imatge i el so en directe.

PHENOMIA

 

De la calamarsa que passa fora, o la qualitat que es pot percebre confós per la consciència, intermitent i abrasiva, minuciosa vibració desplaçada, lúcida i intricada. Allà, inevitablement, tots formen part de la fi del drama, travessant el temps de mà esquerra, endimoniada, espectral. Meres experiències, únics accidents controlats per aquest únic moment. O de quan la forma inclou l’expressió de la seva pròpia materialitat.

 

PROGRAMA

Dilluns 11 de maig 20: 30h + 21:30 // Programa 1

 

Xavi Hurtado // EL CURS DEL TEMPS // 30 min // 16mm x 2 + Live Music

 

Cinema en directe o performance cinematogràfica. Projector de cinema EIKI de 16 mm modificat que permet ser controlat a través d’un maquinari pel so o a través d’una interfície des de l’ordinador. En l’obra en directe intervindran el músic Carlos Gómez i el realitzador Xavi Hurtado.

 

L’espai i el temps per a la mirada moderna occidental és una escenografia arreglada al voltant d’un subjecte transcendental que mira. Dins d’aquesta obra de teatre la mirada és un subjecte únic indivisible, el punt de la perspectiva d’on parteixen els rajos que dibuixen el quadre. El moviment d’aquest subjecte va dibuixant una trajectòria en l’espai que són els rastres del temps, un temps posteriorment congelat.

 

Un temps homogeni, que al cinema és un producte derivat del muntatge.

 

Una abstracció d’un altre temps real heterogeni, indivisible i de potència creadora il·limitada. El temps es va reduint a una trajectòria de l’espai recorregut, oblidant el seu potencial qualitatiu i creatiu, d’alguna manera mecanitzat i automatitzat per un aparell de pensament mecànic modern. Es transforma en un element unidimensional i previsible, lligat a l’espai.

 

Però la imprevisibilitat és el que separa el moment de la seqüència espacial o de l’espai. La imprevisibilitat trenca la trajectòria espacial fixa del temps. I l’imprevisible es pot atacar, envoltar, representar des de la performance, des de la improvisació en viu. D’alguna manera es podria dir que la improvisació pot separar el temps de l’espai.

 

Xavi Hurtado és artista non profit, habitualment treballa en vídeo i cinema en directe amb un material d’arxiu específic de propaganda per Llatinoamèrica de la seva col·lecció. Carlos Gómez és músic experimental. Treballa especialment en paisatgisme sonor.

 

http://lecturasurversivas.blogspot.com.es // https://www.youtube.com/watch?v=3JVg_KeuYHQ

+

 

Riojim // STROMBOLI LEFT HAND // 35min // 16mm + so.

 

Què passa quan un fotograma detingut es troba amb la finestreta en vermell viu del projector? Una actuació de 30 minuts en què Riojim juga amb el seu projector de 16 mm en un gest instrumentista, la creació de l’alè profund, frenesí del rubor cromàtic del cel·luloide, el projector cantant aquesta estranya, de vegades divertida, cançó de bressol en 50 hertz.

 

Involucrat en el cinema experimental durant 20 anys, Riojim treballa en Atelier MTK a Grenoble – França, on és professor de processos fílmics DIY. Profundament compromès a compartir coneixements i eines de revelatge de pel·lícules, i obert a col·laborar amb artistes que consideren que el laboratori com un camp d’experimentació i investigació. El seu art i sensibilitat li tornen cap a la pràctica de la improvisació que entén com una reacció ràpida i profunda als esdeveniments que es construeixen a cada actuació per un temps i lloc determinats. Citant Jim Denley, també creu que explorant el moment de la creació – quan una idea, sentiment o gest s’expressen en primera instància- és participar en l’aventura més excitant possible, no només per a l’artista sinó també per al públic!

 

https://vimeo.com/riojim

Dimarts 12 de maig 20: 30h + 21: 30h // Programa 2

 

Pere Ginard + Tarkampa // LES ALES DEL demoni // 35min / Vídeo + Live Music

 

Barrejant referències fílmiques com el cinema de Jean Painlevé o la màgia de Georges Méliès, Les ales del Dimoni és un assaig audiovisual que, mitjançant la lenta i alterada desconstrucció de la metamorfosi d’una papallona, ​​proposa reflexions sobre la vida, la mort, la resurrecció i els seus accidents.

 

Les ales del Dimoni serà una fantasmagoria, serà un film impressionista, serà una simfonia mística. O no serà gens.

Pere Ginard és il·lustrador i cineasta. Tarkampa és un col·lectiu de músics i exploradors sonors.

 

www.pereginard.com // https://vimeo.com/97214548

+

 

Luis Macías // SPECTRAL LANDSCAPE // 35 min / 4 projectors de Diapositives + obturador variable + so.

 

Un paisatge qualsevol, sense color ni moviment. Només un paisatge. Improvisació sobre la intermitència temps / llum i espai / so. Amb la col·laboració especial en l’apartat sonor del músic Alfredo Costa Monteiro.

Luis Macías és cineasta / artista. Desenvolupa projectes en diversos formats i suports que s’exhibeixen tant en peces monocanal com en instal·lacions i / o cinema performatiu. Alfredo Costa Monteiro és músic i col·labora amb projectes d’improvisació imatge / so.

 

www.luismacias.es // www.cratercollective.com // www.costamonteiro.net

Programat per Crater-Lab

 

Dates: 2 dies, 11 i 12 de maig

 

Hora: 20: 30h / 21: 30h

Durada: 35min + 35min

Format de projecció: Expanded Cinema

Lloc: Antic teatre (mapa)

Preu: 6 euros / Dia

Comments are closed

Latest Comments

No comments to show.