PHYSICALITY OF THE ATTRACTION

 

*

 

The Heart is for Breathing

Cherry Kino & Futuristic Waves (Regne Unit / Portugal)

Súper8 i 16mm, so, 4,31 minuts, 2013.

 

Una col·laboració entre el cineasta Cherry Kino i el músic Futuristic Waves. Ens vam conèixer viatjant en un avió de Manchester a Lisboa al desembre de 2013 i ens vam fer amics. La pel·lícula es va filmar originalment en Súper 8 i després la treballem en 16 mm. Tot el procés de revelatge es va fer artesanalment, a mà. Prenem el títol d’una escena de la pel·lícula de Víctor Erice L’esperit del rusc, en què li pregunten a una nena per a què serveix el cor i ella respon “per respirar”.

 

Mystical Island of Bimi

Jutu van der Made (Països Baixos)

16mm, so, 1 minut, 2012.

 

A manera de collage s’aborda el desig de la gent que vol ser i mantenir-se “perfecta i guapa”. Com una medusa que pot viure per sempre, ja que pot invertir el seu procés d’envelliment. Utilitzo aquest mateix procés per al metratge trobat, retoco a la gent de la meva pel·lícula amb animació directa donant-los l’aparença que ells desitjarien tenir.

 

Mary

Pedro Maia (Portugal-Alemanya)

Súper 8 i vídeo digital, so, 12 minuts, 2012.

 

La mare de Jesús o germana de Llàtzer i Marta s’ocultaria d’alguna manera entre les imatges d’aquest film?

Percepcions del temps, de l’espai i de la imatge interrompent i desorientant a l’espectador.

 

Nota:

 

Basant-se en la subversió de la percepció, aquest film parteix d’una pel·lícula pornogràfica dels 70 en què l’actriu principal es diu “Mary”. Mitjançant la combinació del títol, del so i de l’abstracció resultant de les imatges, aquest film posa en dubte de manera imprecisa l’objectivitat del seu contingut. És un intent d’interferir en la relació entre l’espectador i el film utilitzant l’abstracció.

 

Aquest treball ha estat revelat a mà en una cambra fosca i s’ha manipulat químicament i físicament al laboratori. Aquest projecte sorgeix de l’obsessió per l’abstracció, per l’autonomia dels mitjans i materials, utilitzant la imatge, el so, el suport i les diferents maneres en què aquests alteren un espai determinat, un context i l’espectador, en oposició als mètodes de narració clàssica. Usant les propietats elementals del cinema, llum i ombra i la relació de diferents plans sensorials com l’oïda i la visió, aquest film intenta crear una sèrie de fenòmens causats per un estat neurològic, sobre el qual no tenim control, i que ens permet anar més enllà del que és obvi, visible i audible.

 

Abdou s dead in teatre argentina Roma

Guillaume Callilleu (França / Alemanya)

16mm, silent, 3 minuts, 2013.

 

Abdou s Dread in Teatro Argentina, Roma. Un retrat d’Abdou Ouologuem – durant el tour de “Una flauta màgica” per P. Brook: entre dos assajos Abdou m’ensenya com se les arregla amb les seves rastes a l’escenari. Un retrat per Guillaume Cailleau, amb Abdou Ouologuem, com ell mateix. Llum per Jean DAURIAC.

 

Nyam

Elena Duc (ES)

Vídeo digital, so, 2.18 minuts, 2014.

 

Capritx fruiter d’animació precària, amanida de fruites en moviment espasmòdic, amb aparició estel·lar de muppets comestibles.

 

Sexual Chemistry

Imogen Heath (Àustria / Alemanya)

2 x 16mm, silent, 10 minuts, 2013.

 

Un estudi sobre la combustió lenta dels instants abans d’un petó, els cossos entren en el pla quan el desig no pot ser més contingut i les fronteres han de ser transgredides. Filmat a il·lustres “festes de petons” amb amants i amics de l’artista, Sexual Chemistry documenta la seva comunitat queer en un estat constant de transformació i de rebuig. El projecte és una celebració del cel·luloide com les reaccions d’alquímia entre la llum, plata, carn i pell, desbordant, contraient i expandint-se amb un potencial radical.

 

Awe Xocs

Anja Dornieden i Juan David González Monroy (Alemanya / Colòmbia i Alemanya)

16mm, so, 3 minuts, 2011.

 

Una pel·lícula d’instruccions que detalla el procés de fabricació d’un nou producte per al consumidor, així com tots els seus usos, aplicacions i beneficis socials.

 

Attraction

Cherry Kino (Regne Unit)

Súper 8 i 16 mm, arxiu digital, so, 11,16 minuts.

 

‘I went to the fair that night

without a clue

that I’D fall in love

with the curve of your shoulder

and never see straight again ‘

 

Una pel·lícula sobre l’atracció – l’atracció que sento cap al fet de treballar amb cel·luloide, les similituds entre el cinema d’artista i les atraccions de fira, i la sensació d’estar en una d’aquestes atraccions mentre miro cinema experimental. La meva pel·lícula també tracta sobre l’atracció física: química, allò que et tira cap a algú i que és impossible d’amagar. Penso que és, gairebé, una olor.

Filmada en diverses fires i circs, la banda sonora està composta amb enregistraments de sorolls, una faldilla de cuir, projectors de Súper 8 i 16mm i un piano de carrer salvatgement desafinat.

Filmada en Súper 8, treballada amb la impressora òptica per transferir-la a 16mm i tot el revelat manual.

 

PFFFHP TT!

Deborah S. Phillips (Alemanya)

16mm, so, 5 minuts, 2012.

 

Jo volia tenir cura d’en Jack, el gat. Les carreteres eren clares, vaig pujar a la meva bici i Pedalegi per la Thomasstrasse. Llum vermella, dos cotxes – fre. Ara no em puc aixecar i ni em puc moure.

In the traveller ‘s heart

Distruktur (Lithuania, Germany, Brazil)

16mm, so magnètic, 20min, 2013

The winter Reigns as the Traveler crosses by feet an ancient landscape.

 

In this place there ‘s also another presence, someone who s very similar to the Traveler. Does the Traveler realise this figuri that cohabits the same space es him? Is the other a guardian angel or a devil?

 

***

 

Programa comissariat per Klara Ravat.

 

Artista i cineasta catalana resident a Berlín on col·labora amb el laboratori LaborBerlin després del seu pas pel WORM filmwerkplaats de Rotterdam.

Durada: 70 ‘

Format de projecció: Súper 8 / 16mm / vídeo digital / so

Projecció: divendres 19 de desembre

Hora: 20.30h

Lloc: Crater-Lab, Doctor Trueta 210 local 2

Preu: 5 euros

Comments are closed

Latest Comments

No comments to show.